torsdag 15. desember 2011

Journalistiske sjangere

Leserinnlegg:
I leserinnlegg skriver man om sine personlige meninger om en sak. Det er vanlig å argumentere for sin sak og ikke være på begge sider av saken. Enten er man for eller så er man mot. Leserinnlegget skal bare dreie seg om en sak og ikke ta opp flere problemstillinger. Det skal også gå rett på sak og ikke være noen stor innledning eller avslutning. Det er vanlig med leserinnlegg i aviser og på nett. Men når vi ser leserinnlegg på nett, så er de ofte veldig korte.

Anmeldelse:
I en anmeldelse presenterer man sin egen vurdering av for eksempel en bok eller film. Man får vite litt om handligen og hva personen syntes om hva han eller hun har lest eller sett. Veldig ofte blir det gitt terningkast og man røper aldri hva som skjer i slutten av boka eller filmen, slik at det skal bli spennende for andre og lese eller se også.

Nyhetsartikkel:
Dette er den journalistiske sjangeren som blir brukt mest av de alle. Her skriver man om en hendelse og den er bygd opp med overskrift, brødtekst også får vi vite mer om saken i hoveddelen. De er som regel skrevet slik at ved å lese teksten skal man ha funnet svare på hvem, hva, hvor, hvordan, og hvorfor. Det finnes en nyhetstrekant som ofte blir brukt.
Her har jeg ett bilde av den:


1 kommentar:

  1. Bra. Oversiktlig og godt skrevet. Se om du kan finne eksempler på disse sjangrene på dettet og lenk til de.

    SvarSlett